L’exposició ‘Figures del desdoblament’ s’inaugura el 8 d’octubre a Arts Santa Mònica

11/08/2015 | Toni Rumbau | Enlacehttps://ifbarcelona.cat/es/lexposicio-figures-del-desdoblament-sinaugura-el-8-doctubre-a-arts-santa-monica-2/ |

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán.

llop_web

Durant aquest mes d’agost, l’equip del Festival IF Barcelona està culminant la feina de preparació de l’exposició Figures del desdoblament, que el 8 d’octubre s’inaugurarà al centre Arts Santa Mònica de la capital catalana. Una exposició que, d’una banda, vol visualitzar el gran dinamisme que té a Catalunya el sector del teatre visual, d’objectes i de titelles, i, de l’altra, pretén reflexionar sobre els conceptes de desdoblament i alteritat a través de la figuració animada.

Per això, l’organització, formada per Toni Rumbau i Cesc Martínez, juntament amb Giulia Poltronieri i Jordi Alomar a les feines de producció i guió artístic, amb Dani Freixes, que ha dissenyat l’exposició, i amb el suport de l’Institut del Teatre i el de tot l’equip d’Arts Santa Mònica, responsable de produir l’exposició, ha preparat un programa d’activitats de tres mesos. Un període intens, del 8 d’octubre fins al 10 de gener del 2016, dedicats a l’ampli món del teatre de titelles, visual i d’objectes, amb actuacions per a públic familiar, per a les escoles, un festival d’espectacles d’autor dedicat al públic adult al mes de novembre i activitats acadèmiques, com el simposi sobre la relació dels titelles amb els conceptes de desdoblament i alteritat (dies 22 i 23 d’octubre) o la jornada d’educació, teràpia i titelles amb convidats internacionals (24 d’octubre, vg. informació detallada aquí a Putxinel·li). A més, s’ha programat un conjunt d’activitats professionals, com l’assemblea d’Unima Federació Espanya (també el dissabte 24 d’octubre). Amb tota aquesta acumulació d’accions, IF Barcelona vol estirar els límits del gènere amb el creuament i la intersecció amb altres disciplines artístiques.

Coincidint amb l’obertura de l’exposició, es presentarà el llibre Figures del desdoblament, editat per l’editorial Comanegra i finançat per la Diputació de Barcelona.

Algunes de les accions a les quals es podrà assistir al llarg d’aquests tres mesos s’han fet en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya, la Fundació Miró i el Mercat de les Flors. Al TNC, l’Agrupació Dr. Alonso farà un recorregut guiat que busca connectar els «encants teatrals» amb els Encants de la ciutat; la Fundació Miró presentarà una doble programació, la infantil per a escoles i famílies, amb un espectacle de cabaret d’objectes per als més petits (el Menut Cabaret, de Sola & Tully), i la d’adults, amb la ballarina Lali Ayguadé, una proposta de dansa i objectes. Al desembre entrarà en joc el Mercat de les Flors amb un cicle dedicat als objectes i al teatre de la il·lusió, amb algunes propostes compartides amb el Festival IF.

IF Barcelona vol esdevenir també una xarxa que connecti aquells espais i festivals que es mouen en el camp dels titelles i dels espectacles visuals, com és el Marionetàrium del Tibidabo; el teatre més petit de Barcelona, que és La Puntual; el Tantarantana Teatre; el festival TNT de Terrassa; el Guant de Valls; el teatre Can Ninot de Sant Cugat; el festival Lluèrnia d’Olot, i tants altres espais i localitats interessats en aquesta cruïlla de gèneres en què s’ha convertit avui dia el teatre de titelles, d’objectes i visual.

Tant el Festival IF com l’exposició Figures del desdoblament són projectes que sorgeixen de la revista Putxinel·li, en íntima complicitat amb el Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. La col·laboració entre la revista i el MAE ja ha donat fruits en el passat, en el projecte La revolta dels titelles  i el simposi realitzat l’any 2013 a l’Institut del Teatre sobre Putxinel·li, entre el mite, la tradició i la contemporaneïtat.