If Barcelona 2016
Programació

Be Another Lab: Library of Ourselves

Del 17 al 27.11 | Arts Santa Mònica | Mira-ho al mapa | Gratuït |

tmba-performance-by-drhassan-steib-at-holot-detention-center-2-israel-2015

El treball d’aquest col·lectiu artístic multidisciplinari és una investigació de l’empatia a través del teatre immersiu. Barrejant art escènic i realitat virtual, incorporen a les seves instal·lacions temes de recerca en neuropsicologia, especialment de l’anomenat embodiment, o transposició del cos. Des del començament, amb La màquina de ser un altre, han proposat diverses situacions en què plantegen com és viure amb el cos d’una altra persona. La idea és plantejar una hipòtesi de com seria el món si realment poguéssim veure-hi a través dels ulls de l’altre. Podríem arribar realment a entendre l’altre? Això permetria de conèixer-se realment un mateix?

Ara, utilitzant el mateix principi, fan un pas endavant. Abandonen la performance en temps real, l’experiència que permetia que, mitjançant la transmissió d’imatges de càmera i ulleres de realitat virtual, les persones intercanviessin el punt de vista i els cossos en un mateix moment i en el mateix espai, sincronitzant els moviments amb instruccions d’un guia. Amb això, el resultat solia ser que els participants acabaven abraçant-se, realment connectaven amb l’experiència de l’altre, però tenia les limitacions de l’escenari en viu, per a un nombre molt reduït de persones, amb l’ajut d’un actor o guia que els anava conduint.

Amb Library of Ourselves (la Biblioteca de nosaltres), que estarà en fase de desenvolupament a Arts Santa Mònica gràcies a IF Barcelona, realment esperen trobar la manera de convertir aquest acte en una acció col·lectiva, amb l’aportació de comunitats de persones, per exemple amb risc d’exclusió social o altres tipus de grups. Juntament amb aquests col·lectius, es gravarà una sèrie de narracions que després seran reproduïdes per als assistents mitjançant la tecnologia de BeAnotherLab, de manera que tindrà la modalitat de biblioteca d’experiències. Així, crearan una base de dades amb diverses persones de la comunitat que volen col·laborar i tornar la seva història, la seva narrativa, la història personal, a la resta de la comunitat perquè la coneguin.

Per elaborar el material, els membres de BeAnotherLab es reuniran amb aquestes persones i els faran unes entrevistes a partir de les quals es gravaran els vídeos, per tal que el públic pugui viure en primera persona la realitat d’un altre.

Projecte en residència a IF Barcelona

Obert al públic del 17 al 27 de novembre de 2016
En horari d’obertura del centre

Arts Santa Mònica – Espai Balcó
Entrada lliure

Visites guiades amb els artistes:

17.11.2016 – 20.00 h (inauguració)
18.11.2016 – 18.00 i 19.30 h
19.11.2016 – 13.00, 17.30 i 19.00 h
20.11.2016 – 13.00 h

Més informació i vídeos sobre Library of Ourselves aquí

tmba-body-swap-installation-at-bouillants-photo-by-beanotherlab-2015

BeAnotherLab és un col·lectiu interdisciplinari internacional format el 2012 que investiga, reprodueix i comunica experiències subjectives individuals amb l’objectiu de generar unió i empatia. La feina de BeAnotherLab posa en dubte i subverteix les jerarquies entre diferents maneres de generar coneixement —art, ciència i tecnologia—, en lloc de considerar-les complemetàries. El grup se centra en la invenció de nous models de col·laboració i sostenibilitat, models que no es basen en l’individu sinó en la idea d’expandir i compartir identitats. BeAnotherLab, seguint una metodologia d’acció-recerca, involucra investigadors en l’àmbit del disseny, el desenvolupament i la recerca d’enfocaments innovadors en el món de la realitat virtual incorporada (embodied VR).

Les seves propostes s’han presentat a contextos tan diversos com el centre de detenció d’Holot, Israel, l’Assamblea General de les Nacions Unides a Nova York, PrintScreen Festival de Tel Aviv, Tribeca Film Festival de Nova York, Digital Art Festival Taipei, MIT Boston, Centre Georges Pompidou, CCCB.

BeAnotherLab compta amb la col·laboració acadèmica del Max Planck Institute (Berlin), Usp Poli (Sao Paulo), Imagination Institute (Nova York-París), MIT (Boston), UPF (Barcelona).

L’equip de BeAnotherLab està format per Philippe Bertrand, Cherene Christian, Norma Deseke, JJ Devereaux, Daniel González-Franco, Daanish Massood, Arthur Pointeau i Marte Roel, amb rerefons tan diversos com sistemes cognitius, disseny de sistemes interactius, arts digitals, computació, antropologia, filosofia o resolució de conflictes.