Tallers IF Barcelona 2021
Una edició més, i durant el mes de novembre, IF Barcelona aposta fermament per la formació i la recerca en l’àmbit del teatre de figures. Aquest 2021, quatre càpsules impartides per artistes de referència permeten compartir trajectòries i recursos vinculats a l’univers de les llums i de les ombres, de les tecnologies audiovisuals, dels fils i de les màscares.
Adreçats a qualsevol persona interessada en l’àmbit de cada curs.
Intervencions efímeres
Laboratori a càrrec de Cia. Besllum
4 de novembre, de 18 a 20 hores.
Arts Santa Mònica – Sala d’actes
Gratuït.
Inscripcions aquí
*Besllum és companyia resident a IF Barcelona durant el bienni 2020-2021,
L’invisible sorprèn quan es percep. Les polaritats entre llums i ombres travessen els objectes quotidians. Quan aquestes polaritats es projecten, s’obre l’imaginari dels patrons i de les idees primigènies. Volem veure més enllà del que és evident i fer-ho palpable, audible i visible per a poder somiar desperts, per a desvetllar la ment i sentir, plenament, la realitat.
Amb aquest laboratori experimentarem amb projectors de diapositives amb la intenció d’esprémer al màxim els seus recursos expressius. Utilitzarem eines analògiques que permeten dotar de moviment la imatge estàtica. També farem servir màscares per controlar el pas de la llum. Igualment, farem un recorregut pel darrer projecte en residència a IF Barcelona per tal d’explorar les possibilitats que ofereix el maneig de les noves tecnologies.
Biografia
El col·lectiu Besllum, integrat per Joana Maria Pericàs i Pau Caracuel, investiga l’impacte de la imatge en moviment projectada amb aparells analògics com projectors de diapositives o caixes de llum. El seu treball consisteix a projectar tot allò que passa desapercebut, el que no es veu complet tot i estar present, i transformar-ho en un imaginari lumínic.
Besllum ha actuat a Shaubude Berlin en el marc del festival Theater der Dinge, a Tessalònica (Grècia), a Lluèrnia – Festival del foc i de la llum d’Olot, al festival Incanti de Torí (Itàlia) i al Festival de Teresetes de Mallorca, entre d’altres.
Video Stage Dramaturgy
Taller a càrrec d’Àlex Serrano – Agrupación Señor Serrano
14 de novembre, de 10:00 h a 14:30 h.
Teatre Sagarra – Santa Coloma de Gramenet.
50 € – Inscripcions aquí
Aquest taller és una introducció a la posada en escena per mitjà de dispositius digitals a través del treball de la companyia Agrupación Señor Serrano.
Com influeix l’ús intensiu de vídeo a l’escenari en la dramatúrgia? Quina funció té la creació d’un codi en una dramatúrgia? Quins són els potencials escènics d’una càmera de vídeo, una pantalla o un telèfon intel·ligent? Quin paper juga la dramatúrgia audiovisual i com es relaciona amb els diferents elements del procés de posada en escena?
Biografia
Fundada per Àlex Serrano a Barcelona el 2006, Agrupación Señor Serrano crea produccions originals basades en històries extretes de l’època contemporània. La companyia utilitza la riquesa d’eines innovadores i vintage per ampliar els límits del seu teatre. Basades en col·laboracions creatives, les produccions de Señor Serrano combinen acció, text, vídeo en directe, so i maquetes per escenificar històries sobre aspectes discordants de l’experiència humana actual. La companyia és reconeguda internacionalment, amb nombrosos guardons. Actualment, el nucli d’Agrupación Señor Serrano està integrat per Àlex Serrano, Pau Palacios i Barbara Bloin.
Llum|Color|Reflexos|Ombres
Taller a càrrec de Marc Vilanova
30 de novembre, de 10:00 h a 19:00 h.
Teatre Sagarra – Santa Coloma de Gramenet
50 € – Inscripcions aquí
En aquest taller s’explorarà el potencial de la llum a l’espai escènic. A mode pràctic, es construiran petits artefactes lumínics que controlarem des del nostre ordinador. Experimentarem com el color, les ombres i els reflexos poden transformar un espai i desvetllarem tota la tècnica que hi ha al darrera. Treballarem amb materials com ara el led digital, la llum incandescent, la fibra òptica, la il·luminació de teatre, miralls, filtres i projeccions. Descobrirem com sincronitzar la llum amb el so i les projeccions de forma orgànica i coneixerem de forma introductòria els controladors i programes que ens permetran desenvolupar qualsevol idea i posar-la en escena.
Biografia
Marc Vilanova (1991) és artista visual i sonor. El seu treball se situa en la confluència entre art, ciència i tecnologia amb un esperit d’innovació́ i gran interès en els nous mitjans. La seva pràctica combina la performance, la instal·lació i l’escenografia treballant especialment amb la llum i el so. Les seves peces s’han presentat en països com ara Japó, Estats Units, Canadà, Brasil, Colòmbia, Cuba, Iran, Taiwan, Corea del Sud, Rússia i molts altres dins d’Europa.