David Espinosa

MI GRAN OBRA,  MUCH ADO ABOUT NOTHING I LA TRISTE FIGURA: LA «TRIOLOGÍA DEL MONIGOTE» 

Amb els nostres projectes ens qüestionem la idea de representació a partir de la investigació dels límits d’allò teatral i manipulant els elements de l’equació escènica. Amb mètodes precaris i low tech, plantegem jocs formals dels quals sorgeixen narratives diverses que donen a cada espectacle caràcter i format múltiple, lluny de les etiquetes, sempre a mig camí entre les arts visuals, la dansa i el teatre.

La Triste Figura (phantastische Variationen über ein Thema Ritterlichen Charakters) sorgeix com una evolució natural dels treballs anteriors, que tenen en comú dos elements principals: el qüestionament de l’obra artística megalòmana i la substitució de l’actor/ cos per l’objecte. Amb Mi gran obra construïm una superproducció escènica amb més de tres-cents actors a escala 1:87, mentre que amb Much Ado About Nothing (Molt soroll per a no-res) intentem reduir les obres completes de William Shakespeare en una sola peça, formada per joguines i figures decoratives. Tancant aquest viatge del macro al micro i convertint-lo en una trilogia inesperada —que hem anomenat «La Triología del monigote»—, creiem que no pot haver-hi millor final que encarar-nos amb la que és considerada la millor novel·la de la literatura universal, el Don Quixot de Cervantes.

Construïm, així doncs, un dispositiu escènic que representa el viatge del personatge principal, Alonso Quijano, cap a la follia. Una instal·lació a mig camí entre l’escultura i la maqueta que traslladarà a l’espectador la percepció que el Quixot tenia de la realitat. El dispositiu exercirà d’espai escènic, de trama i d’actor de la proposta, que ens imaginem com una gran vanitas escènica —en pintura, la vanitas designa un gènere particular de natura morta, característic del barroc, amb tot tipus d’objectes d’alt valor simbòlic, vinculats a la fragilitat i fugacitat de la vida, que denuncien la relativitat del coneixement i la vanitat del gènere humà subjecte al pas del temps, a la mort—.

El Local – David Espinosa (Elx, 1976). Llicenciat en interpretació textual per l’ESAD de València, treballa com a intèrpret en espectacles de teatre i dansa d’Àlex Rigola, Sergi Faustino, Mal Pelo i Osmosis Cie., entre altres. L’any 2006 forma, juntament amb África Navarro, l’associació El Local Espacio de Creación, amb la qual han creat els espectacles Mi gran obra (2012), Desconcierto nº 1 para teclado y fracasado (2011), La procesadora (2010), entre altres. Aquests treballs s’han presentat a festivals com el NET de Moscou, FIT Festival Lugano, Biennal de Venècia, Escena Contemporánea de Madrid, TNT de Terrassa, Casa Encendida de Madrid, etc.

  • Mi gran obra - streapper