Programació 2023

Lab 3 ‘L’objecte / La potència de la indeterminació’, amb Xavier Bobés i Dora Cantero. Curadoria de Xavier Bobés

9 nov | de 16h a 20h | Institut del Teatre (Barcelona) | INSCRIPCIONS |

El tercer i darrer laboratori, en mans de Xavier Bobés, manté el format de curadoria compartida: Bobés convida Dora Cantero a una trobada que posa al centre el tema dels objectes i els mons que aquests il·luminen.

La premissa de l’escolta que demanen els objectes, i la revelació de la indeterminació que en sorgeix, és el motor del diàleg i del laboratori d’aquesta parella d’artistes. La trobada es divideix en tres parts: una primera acció d’improvisació amb diferents materials i objectes, seguida d’una conversa sobre el principi d’indeterminació. Per acabar, es realitzarà una pràctica conjunta amb el públic.

 

Formulari d’inscripció

Una petita constel·lació del seu univers

El que uneix els dos artistes és el fil transparent i lluminós que ens lliga als objectes. En els seus treballs veiem com indaguen en la profunda càrrega simbòlica dels objectes que ens passen desapercebuts, de tot allò que de tan quotidià o «banal», no ens aturem a escoltar.

El treball de Bobés i tot el que evoca, fa ressonar les paraules de Benjamin d’Infància a Berlín cap al 1900: “L’habitació i el llit d’aquell vespre me’ls vaig gravar a la memòria, com algú que es fixa molt bé en un lloc o una cosa, quan endevina que un dia hi haurà de tornar a buscar alguna cosa”. Ell, hi torna.

A diferència de la insignificança que se sol atribuir a les coses petites, a les coses que aparentment callen, Bobés es deixa interpel·lar per elles. En el laboratori indagaran en aquesta escolta, un lloc des d’on aflorar un nou llenguatge poètic construït a partir dels objectes: aquells profundament familiars, que els artistes muten i amb què creen mons de poesia visual.

Com bé diu Conejero de la instal·lació de Bobés El temps perdut:

“Alguna cosa de les nostres vides persisteix sempre en els objectes que vam posseir i que ens van posseir. Una llavor del passat palpita encara dins seu, una llavor amagada que necessita el present per tal de germinar de bell nou. (…) aquest és el treball d’en Xavier Bobés: tornar a la vida allò que encara palpita en els objectes, animar amb les seves mans allò que aparentment ja s’ha fos”.

O també, “En Xavier escolta el ressò dels objectes per tal de dotar-los d’una nova vida, ara escènica. Hi ha un deix de resurrecció en aquest gest”.

 

Dora Cantero (Molina de Segura, Múrcia) és dramaturga i directora d’escena, especialitzada en teatre tisual. Les seves creacions teatrals es basen en la força visual i metafòrica dels objectes: tota la seva força i potència simbòlica. La poètica dels objectes, la poesia escènica i el diàleg entre la imatge, la paraula, l’objecte i l’escena són les vies d’exploració i desenvolupament del seu treball. Al 2010 va marxar al Japó amb la Beca Generación 2010 de Múrcia per investigar sobre l’art de l’Otome Bunraku.

Ha treballat com a dramaturga, directora, actriu i manipuladora de titelles i objectes en múltiples companyies. El 2021, amb el músic Joan Bramon Mora, va crear el projecte «El temps de les tortugues» (premi Millor dramatúrgia Fira de Titelles de Lleida 2022), que ressalta per la seva càrrega poètica. L’obra se centra en la potència del llenguatge visual i la metàfora de l’objecte.

Per a més informació de l’artista i llurs projectes: https://doracantero.com/

 

Xavier Bobés (Barcelona, 1977) és creador escènic. Es defineix com autodidacta. Col·labora amb altres artistes com a intèrpret i manipulador.

Al 2003 va fer brotar la companyia Playground, dedicada al teatre d’objectes, amb qui formà tot un grapat d’espectacles. Al 2015, a part de començar a treballar juntament amb Shaday Larios (present també a l’edició d’enguany d’IF Barcelona) i Jomi Oligor amb el projecte El Solar, va estrenar Cosas que se olvidan fácilmente.

Al 2020, destacaríem l’estrena de Corpus a L’Auditori (Barcelona). Posteriorment, Bobés ha seguit creant mons a partir de la poètica dels objectes, com amb l’espectacle El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai.

Entre tot això, l’artista també ha bastit múltiples instal·lacions artístiques, on veiem les obsessions que tornen una vegada i una altra, constituint així el seu univers poètic tan potent.

Per a més informació de l’artista i llurs projectes: https://www.xavierbobes.com/ (IG: @xavierbobes)

 

9 de novembre de 2023, de 16 h a 20 h. Institut del Teatre (Auditori i P1.S1)
Durada del lab: 4 hores
Preu: 25€*

*Promoció: 60€ si t’inscrius als 3 Labs / Gratuït per a l’alumnat de l’Institut del Teatre.
Descompte del 15% per a membres d’UNIMA i Putxinel·li/Titeresante i exalumnes de l’Institut del Teatre

Formulari d’inscrpció