La plaça

La plaça pública ha estat sempre un escenari natural per als putxinel·lis i les representacions icòniques de la cultura popular. A Catalunya, la riquesa del món de les figures o titelles de carrer és extraordinària, segurament única en el context europeu. Gegants, capgrossos, diables, dracs i altres feres del bestiari festiu en són els protagonistes.

Per tenir una idea de la importància que té actualment aquesta tradició, l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya aplega més de 2.000 gegants, mou entre 20.000 i 25.000 persones i reuneix unes 500 entitats en activitat constant. I, en un any, fa 350 trobades! El mateix podríem dir dels grups de diables. Segons l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, hi ha més de 300 figures diferents en actiu. Insòlit i únic a Europa!

El teatre de carrer ha generat un nombre important de companyies d’una gran rellevància. La seva feina, iniciada els anys setanta i vuitanta del segle passat, constitueix la base sòlida i indispensable sobre la qual se sosté bona part de l’extraordinària riquesa de la iconografia popular animada del nostre país.