If Barcelona 2017
Programació

CASES. XESCA SALVÀ

Del 17 al 19.11 | 17 i 18 de 17:00 a 20:00 / 19 de 10:00 a 13:00 | Teatre Josep Maria de Sagarra (Santa Coloma de Gramenet) | Mira-ho al mapa | Gratuït |

 

SINOPSI

Cases és un espectacle de petit format i autònom. Tres experiències diferents entre dues persones de 15 minuts de durada cada una. Dos espectadors s’asseuen a la taula i es posen uns auriculars. A partir d’aquí el so enregistrat (una barreja d’històries i d’instruccions per tal que facin accions i manipulin objectes) condueix els espectadors a una vivència concreta cada vegada. Actors i espectadors es confonen davant el tauler de joc: la casa, amb la qual jugaran sota les indicacions precises dels auriculars de cadascú.

El punt de partida és el joc, múltiples jocs infantils que van des de les cases de nines al joc de construcció, i l’oportunitat que aquests ens ofereixen de poder deambular entre realitat i ficció, persona i personatge, secret i exhibició, ja que un cop en mans del jugador els objectes es reinventen i es reubiquen.

Aquestes cases són una reivindicació, la de la intimitat. Uns petits homenatges a allò banal,quotidià, obvi, però també a l’infraordinari, el soroll de fons, que és a tot arreu i que fa la casa, per això a cada experiència us hi acompanyarà el documental sonor d’algunes persones entrevistades, unes pel·lícules que s’aniran completant al cap de cada espectador com una història única, que és la de cadascú.

És una reflexió sobre la memòria dels objectes i sobre l’espai com a edificació audible i del so com a arquitectura sonora per tal de construir espais emocionals i llavors convertir l’acció/instal.lació en un “insterstici social”, un espai de relacions humanes amb diversitat de possibilitats d’intercanvi on la gent s’ha de relacionar amb l’obra i amb les diferents possibilitats que ofereix.

Els àudios de les 3 cases estan fets a partir d’entrevistes a dones a la recerca del seu relat íntim: en aquest cas dones grans, dones sensesostre i treballadores del sexe. La primera casa, Alliberau-nos del mal, és un arxiu de la memòria de les àvies i dels objectes que fan la casa. La segona, Ya no tengo corazón, és el fred de viure sense casa, l’abandonament social a llarg termini que permet que molta gent visqui al carrer, i la tercera, Entre totes les dones, gira al voltant del cos, de l’amor, de la llibertat i del sexe.