Taula digital ‘Autonomies de la imatge. Pensar les dramatúrgies visuals a Amèrica Llatina’, curadoria de Shaday Larios
En aquesta conversa s’aborda la idea de dramatúrgia visual en el teatre de formes animades (titelles, objectes, ombres i altres materialitats) en el seu frec amb el cinema, la literatura i les arts visuals interactives a partir del treball de tres investigadores, docents i creadores d’Argentina, Xile i Mèxic. Tot això es fa des de preguntes que, a través de l’eix temàtic de les autonomies de la imatge, obren diferents escenaris: De què s’emancipen les imatges i què emancipen elles mateixes, com a esdeveniments a territoris situats que enfronten diferents tipus de crisis socials? Com són els modes de producció de les dramatúrgies visuals? Com es reflecteixen en els continguts i els processos? Quines dinàmiques descolonitzadores i d’assimilació cultural hi ha en aquests, respecte a influències estrangeres?
(Taula online en col·laboració amb el Santa Mònica)
>> LINK A LA TAULA DIGITAL: https://us06web.zoom.us/j/89515947129 (ID de reunión: 895 1594 7129)
Participen:
Silvia Maldini (Argentina) és artista multidisciplinar, docent i investigadora. Llurs projectes artístics i d’investigació es troben a la cruïlla entre les arts visuals i les arts escèniques. És creadora d’instal·lacions, performances i videoart per a obres teatrals. Interessada en aquest frec entre llenguatges, és autora del llibre La tecnología de/en la escena de Buenos Aires.(https://www.silviamaldini.com.ar)
Catalina Donoso (Xile) enfoca tota la seva labor docent i investigadora cap als estudis de la imatge, els estudis de la infància, el cinema documental i els límits tan porosos entre cinema, teatre i literatura. És autora de diverses publicacions en què indaga totes aquestes obsessions, presents al seu treball (per veure llurs publicacions: https://fcei.uchile.cl/facultad/estructura/cuerpo-academico/catalina-donoso). Actualment, es troba fondejant els procediments documentals vigents del cinema, del teatre i de la literatura xilena.
Mónica Hoth (Mèxic) és dramaturga, titellaire i gestora cultural. Es va iniciar en el teatre de titelles i d’ombres amb el grup Palo de lluvia. Es dedica a la investigació, a la dramatúrgia, com també a la direcció i al disseny. Cal destacar els seus interessos dins la literatura i l’escriptura, on ha rebut nombrosos reconeixements. Altrament, col·labora molt activament en realització de festivals de titelles.
Moderadora i curadora:
Shaday Larios (Mèxic, 1978) és assagista, dramaturga, investigadora i creadora escènica. I per damunt de tot això, és una fascinada pels objectes. Aquesta artista és especialista en lligar i teixir els entramats existents entre memòries, objectes i comunitats. Doctora en arts escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, és també llicenciada en lletres espanyoles per la Universitat de Guanajuato.
La passió de Larios pels objectes és posada en pràctica amb la companyia Oligor y Microscopía, juntament amb Jomi Oligor. Amb ell i Xavier Bobés, va fundar El Solar. Agencia de detectives de objetos. Altrament, aquesta passió es veu plasmada en els seus llibres, on des de la teoria i la pràctica desplega un univers trenat de manera hipnòtica, que fa entrar el lector en el món latent dels objectes.
Shaday Larios, en conversa amb Marina Garcés, donarà clausura al Simposi IF Barcelona 2023 (més informació aquí).