Dramatúrgies de l’Objecte. Simposi IF Barcelona 2016
Sala d’actes de l’Institut del Teatre
de la Diputació de Barcelona
3 i 4 de novembre de 2016
Descarrega’t la informació d’inscripció i el programa complet aquí
En la línia de col·laboració entre l’Institut del Teatre i IF Barcelona per donar visibilitat, desenvolupar i enfortir el sector del teatre de figures, visual i d’objectes (globalment, teatre de titelles), es convoca el Simposi 2016 dedicat a les Dramatúrgies de l’objecte. Igual que en l’edició de l’any passat, l’objectiu és crear vincles entre la praxi de la creació artística i la recerca escènica des d’un context acadèmic.
Plataforma de recerca i desenvolupament emmarcada dins el programa d’IF Barcelona 2016, la convocatòria d’aquest simposi coincideix amb el programa de suport a la creació de projectes en residència vinculats a les dramatúrgies de l’objecte al centre Arts Santa Mònica. La mostra de processos de creació restarà oberta al públic del dia 17 al 27 de novembre.
L’escena del teatre de titelles concentra una multitud de disciplines i de registres que combinen elements culturals (socials, històrics, rituals) i exploració tècnica i artística. Així, els camps de les noves tecnologies, l’emergència de nous dispositius escènics i l’ús d’objectes de l’àmbit quotidià amb valor representatiu-simbòlic està portant a un desenvolupament molt ràpid i profund de la manifestació teatral des de la mateixa concepció dramatúrgica.
S’hi abordarà, en primer lloc, la creació simbòlica per mitjà d’objectes, la individualització de l’objecte i la projecció de l’espectador en allò que representa. D’aquesta manera, es pretén observar de quina manera funcionen els mecanismes d’identificació entre persones i el món objectual que els envolta i com aquest pot ser alterat per la relació dramàtica (conscient) entre els elements disposats en escena. En segon lloc, es pretén analitzar la transformació de l’espai a partir de la presència de cossos (objectuals o no) que atreguin la projecció individual, el seu moviment, interacció i interpretació.
També com en l’edició anterior, en el marc d’IF Barcelona, el Simposi 2016 tindrà continuació en la VI Jornada Internacional d’Educació i Titelles el dia 5 de novembre, de la qual s’inclou la informació al final del programa. La inscripció al simposi i a la jornada pot ser conjunta o independent. Podeu inscriure-us omplint el formulari d’aquest enllaç. Aquesta activitat està inclosa en el Pla de formació permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
L’Institut del Teatre acreditarà un certificat d’assistència i aprofitament a tots els inscrits tant al simposi com a la jornada. Igualment, s’acreditarà la participació als ponents i comunicants.
CRIDA DE COMUNICACIONS – CALL FOR PAPERS
La crida de comunicacions per aquest simposi va dirigida a artistes, investigadors, doctorands i professionals dels camps de les arts escèniques en totes les seves especialitats, la història, l’antropologia, l’etnologia i la recerca artística, molt especialment els que investiguen noves escenes i codis de comunicació teatral i artística i la formació de nous públics.
Sobretot, es fa una crida a aquelles companyies que es trobin en un procés de creació relacionat amb el tema del simposi o que hi tinguin experiència i que estiguin interessades a exposar el seu treball.
Requisits per a la presentació de comunicacions o de processos de creació
Presentació de propostes al correu cescmartinez@ifbarcelona.cat amb còpia a info@ifbarcelona.cat
Termini prorrogat fins al 7 d’octubre de 2016.
Resolució: Prorrogada al 10 d’octubre.
Extensió i format dels abstracts: 1.500-3.000 espais en format Word (cal incloure breu currículum).
Consulteu taula de preus d’inscripció.
Data de publicació del programa definitiu del simposi amb els abstracts: 17 d’octubre
Comitè organitzador i acadèmic: Associació Interseccions. Cesc Martínez, Giulia Poltronieri, Jordi Alomar.