Programación 2016

Enric Farrés: Objecte ficció

Del 17 al 27.11 | Arts Santa Mònica | Gratuito |

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en CAT.

farres-assaig

Farrés prové de les arts plàstiques i confessa que, amb aquest treball, es troba molt lluny de la seva zona de confort. L’art escènica és, per a ell, un llenguatge nou, que tanmateix li permet endinsar-se en un terreny que l’art visual ja ha estudiat, però amb la possibilitat d’encetar un recorregut personal propi.

La llavor de la idea són els suports museogràfics dissenyats per Lina Bo Bardi el 1968, unes peces que servien originalment per sostenir fotografies o imatges pictòriques i que, en si mateixes, són objectes d’art. Fent seva la idea de buidar de sentit les coses materials per dotar-les d’una significació nova, metafòrica, va començar a explorar les possibilitats dels suports expositius, que, per definició, sempre han tingut un paper marginal en l’art. El cas dels peus de Bo Bardi, com tots els displays, no només ensenya les obres pictòriques sinó que les ordena en una història; al quadre, disposat en un vidre que se sosté sobre un peu de ciment en tres dimensions, l’espectador hi pot fer la volta per darrere, de manera que la imatge ensenyada es converteix en objecte.

A partir d’aquí, l’artista ha començat a treballar amb les potencialitats de diversos suports: una vitrina, un marc, un clau de ganxo, una xinxeta…, buscant-los les potencialitats escèniques. Farrés busca donar veu al missatge que puguin portar aquests objectes que normalment són invisibles. Per dotar-los de sentit, actualment està treballant en l’escriptura de diverses escenes en què, fent evident quina és la funcionalitat de cada un dels objectes, adoptin un paper protagonista; es tracta d’establir una comunicació amb allò que és funcional precisament a través d’allò que fa en aquest cas, a través d’allò que suporta. I, a més a més, Farrés es planteja que cada una de les escenes sigui sempre amb to humorístic.

El desenvolupament d’aquestes escenes i la interacció amb diversos tipus de públic, especialment amb l’habitual d’Arts Santa Mònica, formen part del treball de la seva residència.

Projecte en residència a IF Barcelona

Obert al públic del 17 al 27 de novembre de 2016
En horari d’obertura del centre

Arts Santa Mònica – Espai Balcó
Entrada lliure

Visites guiades amb l’artista:

17.11.2016 – 20.00 h (inauguració)
18.11.2016 – 18.00 i 19.30 h
19.11.2016 – 13.00, 17.30 i 19.00 h
20.11.2016 – 13.00 h

Més informació i vídeos sobre Objecte Ficció aquí

1

Enric Farrés Duran (Palafrugell, Girona, 1983) és un narrador d’històries, històries en les que la realitat i la ficció s’acaben trobant i modificant. El seu treball s’articula a partir d’investigacions, coincidències i trobades fortuïtes i de la possibilitat de realitzar connexions entre diferents llocs, objectes i circumstàncies. Farrés Duran crea narratives que revelen relacions amagades i inesperades, que de vegades impliquen temps i llocs diferents. El relat -narrat i escrit- juga un paper essencial en aquests processos, i les informacions que aporta són essencials per a poder apropar-nos al procés i a les connexions que estableix. Els seus projectes es formalitzen en instal·lacions, recorreguts comentats, visites guiades, llibres i vídeos.

Objecte Ficció s’ha realitzat amb el suport d’Hangar

41-gen-2016