Què és el festival IF Barcelona?

11/08/2015 | Toni Rumbau | Enlacehttps://ifbarcelona.cat/es/que-es-el-festival-if-barcelona-2/ |

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en CAT.

llop_web

IF és una programació d’espectacles per a adults, una altra destinada a famílies i escoles, una exposició, un seguit d’intervencions urbanes i una colla de col·laboracions amb museus, teatres i institucions culturals. És un esdeveniment múltiple, un conjunt d’activitats que volem que mostri l’amplitud plàstica, artística i social del teatre de titelles.

El dia 8 d’octubre, IF Barcelona començarà a desplegar-se amb l’exposició Figures del desdoblament, que és, en l’edició d’enguany, l’acció de més envergadura de totes les programades. Es podrà visitar durant tres mesos (fins al 10 de gener del 2016) a l’Arts Santa Mònica. Amb disseny de Dani Freixes, el primer pis mostrarà «Les set portes de l’alteritat», un recorregut iniciàtic per descobrir-se un mateix en l’altre. El segon pis serà «El rebost dels titelles», un desplegament de les múltiples maneres en què avui els creadors d’aquests tipus de teatre cuinen els seus plats: miniatures, proximitat, fil, mans, ombres, motors, mecanismes, autòmats, xips, òpera, cinema, plàstica, gegants, robots…

L’origen d’aquest festival, del qual celebrem la primera edició, està vinculat amb el llançament de la triple revista Putxinel·li / Titeresante / Puppetring (2012), que ens va permetre adonar-nos de l’extraordinària riquesa que té avui dia a casa nostra el sector del teatre de titelles, d’objectes i visual. Arran d’això, vam tenir la idea de crear un projecte que d’alguna manera recuperés l’espai que anteriorment havia ocupat el desaparegut Festival Internacional de Titelles de Barcelona (1973-2004).

Però per entendre quina és la filosofia del nou Festival IF, cal anar a l’arrel del procés de formació. Al primer alè de la idea, ens van venir preguntes de la mena: i si ens atrevíssim a muntar una cosa nova?, i si aixequem una exposició sobre el tema?, i si…? Vam comprendre que la pregunta «i si…?» tenia molt a veure amb un procés bàsic de l’art i, per descomptat, amb el teatre de titelles, que consisteix a passar de la Idea a la Forma. A tot allò que ens imaginem, li podem donar una forma, i qualsevol cosa pot tenir el significat que li vulguem donar. Només de pensar «i si…?» l’energia mental es dispara i ens condueix de la idea a la imatge i d’aquí a la forma. Dit en altres paraules: i si donem forma a aquesta idea? Imaginació i Forma, dos passos clau en els processos de creació que tenen per inicials IF! Així va ser que el «si» inicial interrogatiu se’ns va anglicitzar en un «if» que converteix tot allò que veiem en una altra cosa en potència.

Posar l’IF davant de Barcelona també ens obre les portes a poder veure i viure la nostra ciutat amb uns altres ulls, els ulls del «i si…?», que ens permeten transformar qualsevol espai, edifici, plaça, carrer o instal·lació en allò que desitgi la nostra imaginació activa i creadora. I si aquest o aquell edifici de Barcelona són un lloc on s’amaguen versions distintes i potser ocultes de la nostra història? I si aquests magatzems del Teatre Nacional són en realitat uns encants poètics on s’acumulen les fantasies i els somnis soterrats dels autors, actors i espectadors que hi han passat? I si els Encants de veritat, que són just al costat, no són més que les entranyes obertes de la ciutat, on conflueixen els mil objectes i estris que ens cauen pel camí perquè uns altres vinguin, se n’apropiïn i els acabin subjectivant d’una manera diferent a la nostra? I si…?

IF Barcelona és una intervenció cultural urbana a l’entorn del teatre de titelles, dels objectes, de les màquines, dels fils i de les ombres. És un festival que no posa límits a la imaginació ni a l’atreviment de pensar les formes amb total llibertat. Un repte i un atreviment, i una aposta d’Innovació i de Futur. IF…, Imaginació i Forma, Idea i Figura, Innovació i Futur, seguint una premissa: Titelles, Màquines i Fils.