‘Oh la la! la marionnette!’ obre el Festival
El 8 d’octubre vinent, a les 20 h., al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, l’espectacle Oh la la! la marionnette! donarà la sortida al seguit d’activitats del Festival IF Barcelona 2015. És un muntatge fet exprés pel titellaire Joan Baixas amb el qual ens acompanyarà a alguns territoris essencials del teatre de titelles. Bevent de la pròpia experiència —dels putxinel·lis i els objectes a la pintura i les ombres passant pel gran format i treball conjunt amb Joan Miró—, Baixas divideix el recorregut en tres capítols: “El titella del no-res”, “El titella del tot” i ” El senyor-jo-mateix”, una dramatúrgia que, d’alguna manera, anticipa el viatge que podrem fer, a partir d’aquell mateix dia, a través de l’exposició Figures del desdoblament. Titelles, màquines i fils.
L’exposició Figures del desdoblament, que és la primera activitat del Festival d’enguany i la més important quant a magnitud i duració, estableix també la concepció que l’organització vol promoure del teatre de titelles: un gènere sense límits en què la figuració i l’animació, amb tota la seva càrrega històrica, penetren en els territoris de les arts plàstiques, el digital, la robòtica i l’abstracció. En aquest sentit, Oh la la! la marionnette és un espectacle inaugural que obre la porta a una profunda exploració i coneixement dels titelles: una acció artística sobre la projecció de l’individu en l’entorn, en la representació i el desdoblament del propi jo.
Aquests mateixos temes, que es tractaran des de punts de vista diferents en el muntatge de Joan Baixas i en l’exposició, també s’estudien en el llibre Figures del desdoblament, que IF Barcelona edita amb l’editorial Comanegra, i que també es presentarà coincidint amb l’obertura de l’exposició. El teatre de titelles ofereix diverses maneres d’aproximar-se a un tema tan complex com l’alteritat, i les primeres accions del Festival —l’espectacle inaugural, l’exposició i el llibre— pretenen oferir un material de reflexió que serveixi per trencar tòpics sobre el gènere, entendre la seva elevada qualitat artística i, per damunt de tot, gaudir de la diversitat de formes que ens pot oferir. Un gaudi que es completarà amb les residències de Jomi Oligor, Shaday Larios i Xavier Bobés; David Espinosa, i Miquel Àngel “Llonovoy”; la programació escolar i familiar, i el Festival d’Autor.