Programació 2017

WeWood: dansa d’objectes. Laboratori amb Federica Porello i Xavi Moreno

Del 30.10 al 3.11 | De les 16:00 a les 19:30 | Institut del Teatre (Barcelona) | INSCRIPCIONS |

fxm-7-of-13

La ballarina i coreògrafa Federica Porello, juntament amb Xavi Moreno, presentarà les bases del sistema coreogràfic que ha creat juntament amb Marine Broise en el marc del programa de residències d’IF Barcelona: WeWood.

Els creadors han estat desenvolupant durant anys una forma específica de posar en escena la relació entre cossos i objectes. Per fer-ho possible, han elaborat el que anomenen un “vocabulari bàsic”: una gramàtica que els permet articular un llenguatge conjunt del qual participen tant objectes inanimats com actors físics i ballarins.
Les “coses” amb què treballen han estat triades per les seves qualitats materials i per les seves formes neutres: objectes sense història, sense connotacions. Fustes sense res d’específic que, tanmateix, poden conjugar-se les unes amb les altres o amb parts dels cossos que tenen al voltant per formar conceptes i idees a través del moviment.
Es tracta d’un laboratori pensat com un espai creatiu en el qual els participants posen en diàleg dansa i manipulació d’objectes. S’explorarà com els objectes poden ajudar-nos a percebre la materialitat del gest i com a través dels nostres moviments podem jugar amb l’imaginari que evoca cada objecte.
Destinat a estudiants de dansa, teatre físic i visual, i així mateix als d’altres disciplines (tenint en compte sempre que la base del treball és el moviment).

“Hi ha entre nosaltres i els objectes una relació de companys de viatge. Dotant un objecte de moviment, creem una imatge en què el més important és la relació que des de la nostra posició d’intèrprets establim amb aquest objecte en el moment en què l’utilitzem. Els objectes constitueixen un element més per construir una dramatúrgia que ens permet anar més enllà del moviment i de la dansa.” Maria Muñoz, Mal Pelo

Programa

Les sessions inclouran:

— Escalfament individual o en parelles per despertar la consciència corporal.

— Pautes per a improvisacions individuals, en parella i en grup, amb les quals investigarem diverses qualitats del moviment i com traslladar-les al objecte, i també com les propietats físiques d’un objecte poden inspirar la nostra dansa.

— Moments d’exploració individual o en petits grups per a la composició d’escenes breus.

S’hi abordaran els temes següents:

— La musicalitat del gest: velocitat, to, suspensió, ritme, dinàmica i fraseig.

— La precisió del moviment: articulació i claredat.

— Escoltar l’altre: persones i coses que ens envolten.

—El silenci: la immobilitat i la presència escènica.

fxm-10-of-13

fxm-6-of-13

Informació pràctica

Dates: del 30 d’octubre al 3 de novembre

Horari: de 16:00 a 19:30

Lloc d’impartició: sala Scanner, Institut del Teatre de Barcelona

Equip docent: Federica Porello i Xavi Moreno

Preu: 45 €. Es donaran dues beques que cobriran el total de la inscripció a alumnes vinguts de fora de Barcelona, segons CV i carta de motivació.

Descomptes: 25% de descompte per graduats i estudiants de l’IT. 10% de descompte pels socis d’Unima Federación España i els associats a la revista Putxinel·li/Titeresante.

Els socis d’Unima poden gaudir d’ajudes concretes per als desplaçaments i l’estança. Més info sobre les condicions i ajuts: Marta García secretaria@unima.es

Inscripció: Enviar full d’inscripció, currículum i breu carta de motivació a annapou@ifbarcelona.cat

Pots descarregar el full d’inscripció aquí.

Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat

Més informació a: http://www.institutdelteatre.cat

Mostra del treball: 10 de novembre a les 17:45 a la Sala l’actes de l’Institut del Teatre

Federica Porello

Estudia a la Theatreschool d’Amsterdam i a P.A.R.T.S., Brussel·les.
Des del 2006 treballa amb diversos artistes i companyies: Marlene Monteiro Freitas, Tg Stan, la companyia de titelles Adonk!, la companyia de teatre d’ombres Le Theatre de Nuit, i les companyies de dansa ACME, Mal Pelo i Zoo/Thomas Hauert.
El 2013 comença el seu treball personal al costat de Xavi Moreno i Marine Broise, desenvolupant una gramàtica del moviment que uneix la dansa i la manipulació d’objectes.
El 2018 presentaran el seu primer espectacle, WeWood, al festival MIMA (Mirepoix) i a IF Barcelona.

http://federicaporello.wordpress.com