Programació 2017

LUMIMIC. Besllum i Octavi Rumbau

9.11 | 21:30 | Santa Mònica (Barcelona) | Gratuït |

Lumimic /Variations II

“Besllum” vol dir la llum que travessa un cos. Partint d’aquest mot, que dóna nom al treball d’investigació sobre llums i ombres, es crea un espectacle de manipulació dramàtica a temps real que rememora els inicis del cinema.

Diferents objectes, opacs i translúcids, matèries orgàniques com plantes, arrels o aigua i fluids diversos es converteixen en titelles amb vida pròpia, gràcies al moviment incitat per la manipulació. A través d’aparells emissors de llum, com projectors de diapositives desballestats i transformats, els objectes cobren vida i es magnifiquen evocant paisatges imaginaris que van des de l’interior de l’organisme fins a l’univers com a escenari. Des de l’evolució del cosmos a la recreació dels líquids corporals, el funcionament dels òrgans, el teixit nerviós, els corrents sanguinis o la fotosíntesi, es crea una atmosfera enigmàtica que barreja l’astronomia amb l’observació interior de les cèl·lules. Del tot a l’u i de l’u al tot, ja que sovint en la vida, segons Besllum, d’un sol punt de llum se’n creen milers.

Juntament amb l’exploració sonora d’Octavi Rumbau, basada en l’organicitat i en el joc amb la percepció del temps i les seves paradoxes, la proposta del col·lectiu és un calidoscopi de possibilitats d’una dramatúrgia infinita.

Fitxa artística

Visuals i manipulació d’objectes: Besllum (Pau Caracuel i Joana M. Pericàs)

Música: Octavi Rumbau

Biografies

Besllum

L’any 2011 neix a Mallorca Besllum, un projecte dedicat a la investigació i creació d’espectacles audiovisuals a través de procediments escènics i tècniques experimentals. Els seus creadors són Pau Caracuel i Joana M. Pericàs.

La paraula “besllum” és l’arrel del concepte que dóna sentit a totes les seves creacions: mostrar el resultat que provoca el pas de la llum a través d’un cos tangible. L’essència del seu treball radica en estudiar la relació entre la llum i l’ombra, portant-la a l’extrem amb tot tipus d’artefactes al seu abast.

En la seva primera etapa i amb les ganes de relacionar-se amb altres intèrprets troben la col·laboració dels artistes sonors “Kaum” (Silvina Ávila i Jan Gerdes). Les seves primeres actuacions es posen en escena de cara al públic a llocs de creació i projecció contemporània com SaTaronja, CRCC, Can Monroig (Mallorca). Poc després, amplien la seva activitat amb actuacions al Caixafòrum de Palma, Exposono’12 en col·laboració amb l’artista sonor H1000VM, Nit de l’art de Palma, Alart en col·laboració amb la coreògrafa Hélene Lebeau, la intervenció al documental Som Elles i al Casal Solleric. Actuen a IF Barcelona 2015 en el marc de l’exposició Figures del Desdoblament a Arts Santa Mònica, juntament amb el conjunt Daqian amb la peça Oort Cloud de Jexper Holmen. En col·laboració amb IF Barcelona, aquest 2017 actuen a Festival Incanti (Torí) i a Lluèrnia, Olot.

Octavi Rumbau

www.octavirumbau.com

Compositor barceloní nascut el 1980. El seu treball recent es concentra en la cerca de nous espais sonors de la interacció entre instrument i electrònica, a més d’aprofundir en la mal·leabilitat del temps musical.

Les seves obres són interpretades en nombrosos concerts, encontres i festivals d’arreu d’Europa i Amèrica del Nord. Ha rebut encàrrecs de l’Auditori de Barcelona, Fundació Tàpies, ME_MMIX, Bcn216, CrossingLines Ensemble, Festival d’Òpera de Butxaca, Orquestra de Barcelona, UMS’n JIP/Festival Mixtur, Duo Links, Rémi Durupt, Miguel-Ángel Lorente, etc. També ha col·laborat, entre altres, amb l’Ensemble Multilatérale, Taller Sonoro, Ensemble Links, Spanish Brass Luur Metalls, Funktion, Orchestre de la Lorraine, Orquestra de les Illes Balears, Alberto Menchén, Laurent Durupt, Jan Gerdes i Philippe Spiesser.

Pianista de formació clàssica, inicia els seus estudis de Composició amb Enric Palomar, Yoshihisa Taïra i Agustí Charles. Més tard, es trasllada de nou a París per realitzar els estudis de Composició al Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (CNSMDP) amb el guiatge de Frédéric Durieux i d’Orquestració amb el de Denis Cohen. En paral·lel, realitza el cursus anual d’informàtica musical a l’IRCAM.

Rep vàries distincions, entre les quals el premi Concurs de Composició Frederic Mompou 2005, el premi Concurs de Composició Dolors Calvet i Prat 2008; el Premi Concurso de Composición Colegio de España i del Instituto de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) 2012, l’ajuda per a creadors de la Fundació Phonos 2012 de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i el 1er premi Berliner Opernpreis 2013. Durant els últims anys, ha rebut el recolzament de diferents institucions, com la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura espanyol.
Octavi Rumbau és actualment professor d’electroacústica al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i d’orquestració al Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals de Barcelona.