Programació 2023

‘MATERIA’, d’Andrea Salustri

 

Materia és un espectacle que indaga totes les possibilitats i les capacitats del poliestirè. L’artista estableix amb el material una relació des de la curiositat, l’escolta i l’experimentació profunda. El punt de partida i el motor del projecte és la fascinació de Salustri envers la seva capacitat de transformació.

La construcció poètica des de la materialitat quotidiana és un dels eixos rectors d’aquesta edició d’IF Barcelona. Amb Salustri veiem el mateix que plantegen tant Andrea Soto com també Federica Porello i Xavier Bobés: relacionar-nos amb les coses que ens envolten, des d’un altre lloc. Salustri fa brotar una nova relació amb aquest material, que des d’un primer moment allunyaríem de quelcom poètic. Ell, mostrant les varietats de la materialitat del poliestirè, crea una poètica visual i sensorial que esdevé un joc entre objecte, manipulació i manipulador. 

En paraules de l’artista: “A la deriva entre la calma i la foscor, entre el descobriment i la destrucció (…) La peça intenta no forçar una narració, sinó deixar que l’audiència projecti la seva pròpia narració sobre les imatges presentades a l’escenari”.

Els canvis de la materialitat que apassionen a Salustri, ens evoquen i transporten al món de les metamorfosis. Els seus projecte convida a l’escolta de les mutacions, a l’escolta d’allò que ens rodeja. Ressona aquí, el poema de l’escultor Penone (Respirare la sombra, 1978):

Ríos, árboles, manos.
El mundo de la metamorfosis (…)
El mundo de la imaginación
He estado en muchas formas
antes de conseguir una apropiada,
he sido la estrecha hoja,
he sido una gota en el aire,
he sido una estrella brillante,
he sido una palabra (…),
he sido luz (…)
durante un año y medio,
no hay nada en lo que no haya estado. 

Aquesta proposta forma part d’Indisciplinats, un festival dedicat a la creació lliure, contemporània i desbordant, en el qual propostes escèniques, visuals, performatives i comunitàries ocupen el Teatre L’Artesà, La Capsa, els centres cívics del Prat de Llobregat, l’Escola d’Arts Visuals del Prat i el Centre d’Art Torre Muntadas del 15 al 19 de novembre. (https://www.elprat.cat/cultura/indisciplinats)

 

Biografia 

Andrea Salustri (Itàlia) és intèrpret, ballarí i malabarista. Abans de formar-se en dansa contemporània, es graduà en Filosofia. Actualment resideix a Berlín, però la seva obra Materia el fa moure arreu.

En totes les seves peces veiem una passió envers les diferents formes que hi ha en potència a qualsevol materialitat. Abans d’indagar en el poliestirè, en la seva obra As long as it burns, Salustri va emprendre una exploració del foc. Des d’aquesta pulsió s’acosta a les coses, mostrant-les sempre en el seu estat més lluminós: en el canvi.

 

Fitxa tècnica

Creació i interpretació escènica: Andrea Salustri
Direcció tècnica: Michele Piazzi
Tècnics: Andrea Parolin, Andreas Harder
Disseny de so: Federico Coderoni
Producció i difusió: Carolina Ortega – Aurora Nova international theatre booking agency.
Assessorament creació: Kalle Nio, Roman Müller, Darragh McLoughlin, Alex Lempert, Benjamin Richter, Matthias Buhrow, Mariagiulia Serantoni
Coproducció: PERPLX
Amb el suport: Circusnext European Platform co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union, Chamäleon Productions, Cirqu’Aarau, circus re:searched, Berlin Senate Department for Culture and Europe, TelepART programme of the Finnish institute in Germany 

Més informació sobre l’artista: https://andreasalustri.com/

crèdits imatges: MATERIA (c)Darragh McLoughlin.jpg

 

17 novembre de 2023, a les 20 h, a la Sala Gran del Teatre L’Artesà (El Prat de Llobregat)

Durada: 55 minuts
Compra entrades: https://teatrelartesa.koobin.cat/materia23