SOBRE EL QUÈ I EL COM. DRAMATÚRGIES VISUALS PERVERTIDES. TALLER AMB DORA CANTERO
Partint del concepte de dramatúrgia com el conjunt d’elements que donen coherència a una posada en escena, amb aqust taller explorarem els condicionants que tenen les diferents tècniques emprades en el teatre visual a l’hora d’abordar aquesta dramatúrgia.
Indagarem la figura del dramaturg/a (el què) i el/la dramaturgista (el com).
Partint d’un mateix “què”, explorarem diferents “com” segons la tècnica de teatre visual que es vulgui emprar.
El ritme, la relació actor/actriu-figura-espectador, la percepció visual, la posició del text (central o satèl·lit), la importància de la llum i el so, la metàfora i el pes de la tradició de diferents tècniques ens ajudaran a descobrir tot allò que la tècnica aporta a la dramatúrgia a l’hora d’abordar-la.
Un cop trobada aquesta informació, el joc consisteix a “pervertir”, és a dir, a canviar el comportament que es considera normal cap a alguna cosa que resulta estranya… i veure què passa amb aquesta estranyesa.
Informació pràctica
Dates: del 14 al 17 de desembre
Horari: de 9:30 a 14:00
Lloc d’impartició: Sala Cúpula, Teatre Principal de Terrassa. Plaça Maragall, 2, Terrassa.
Docent: Dora Cantero
Preu: 95 €
Descomptes: 10% de descompte a graduats i estudiants de l’IT, socis d’Unima Federación España, socis de l’APCC o l’APDC, associats a la revista Putxinel·li/Titeresante.
Els socis d’Unima Federación España poden gaudir d’ajudes concretes per als desplaçaments i l’estada. Més info sobre les condicions i ajuts: http://www.unima.es/
Inscripció: Emplenar aquest qüestionari
Consultes generals: info@ifbarcelona.cat
Més informació a: https://ifbarcelona.cat
Places limitades.
Dora Cantero
Videoartista, autora, directora d’escena, titellaire i dramaturga.
Llicenciada en Direcció escènica i dramatúrgia per la E.S.A.D. de Múrcia.
Fundadora i membre activa de Mimaia Teatre, companyia de teatre visual enfocada a la recerca de noves dramatúrgies amb figures i objectes.
Autora, directora i intèrpret dels espectacles Adéu Bienvenida (Premi Revelació Feten 2013, Millor dramatúrgia Fira titelles Lleida 2013; Millor espectacle Festitíteres 2014; Millor espectacle Titeremurcia 2014) i Roig Pèlboig (Millor Espectacle Titirijai 2019). Col·labora com a dramaturga i directora d’espectacles per a les companyies Cal teatre, Le guignol à roulettes i Zipit company, i com a actriu i manipuladora de titelles i objectes en l’espectacle Nàufrags i el programa Nit De nits per TV3 dirigits per Lluís Danés.
Beneficiària de la Beca Generacción 2010 de Murcia amb la que va desenvolupar una investigació al Japó sobre l’art tradicional del Otome Bunraku.
Compagina l’activitat teatral amb la docència de Pràctica escènica de teatre Visual a l’Institut de Teatre de Barcelona i amb l’escriptura publicant textos a la revista artística Miderrota i la revista infantil Namaka.
Com videoartista he creat les sèries Exercicis imperfectes, càpsules visuals poètiques de caràcter experimental, a partir d’objectes quotidians i els Somnipoemes, sèrie de poemes visuals a partir de l’activitat onírica (Projecció oficial V2 Festival Nudo de poesía de Barcelona).