Taller de relat audiovisual instal·latiu ‘El procés d’alliberar l’artista’, de Besllum
El taller impartit pel col·lectiu Besllum indagarà en com generar un relat escènic instal·latiu. L’adaptació de l’obra pictòrica “La llibertat guiant al poble” de Delacroix servirà de base per crear el relat, i sobretot, per veure i explorar la seva transversalitat mitjançant disciplines diverses.
L’objectiu del taller és aprofundir en el procés creatiu i analitzar i expressar conceptes a partir de diferents llenguatges com l’audiovisual, el teatre d’ombres i objectes, la instal·lació, l’electrònica amb sensors i arduino, la interactivitat i també l’automatització dels elements escènics amb el programari Qlab.
Al final del taller es compartirà el resultat de la jornada creativa, obrint-la al públic assistent.
El col·lectiu Besllum
La companyia Besllum es crea a Mallorca el 2011, en mans de Joana M. Pericàs i Pau Caracuel. Besllum es dedica a la recerca i creació d’experiències artístiques enllaçant les arts escèniques, la ciència i la tecnologia.
Transitant pel teatre d’ombres i d’objectes, ha desenvolupat tècniques experimentals mitjançant l’ús de dispositius tant analògics com digitals. Amb aquesta fusió, el seu treball està impregnat d’atzar i de l’expressivitat i la força que habita en els objectes manipulats, jugant des de la simplicitat i l’actitud minimalista. La paraula «besllum» és l’arrel del concepte que dona sentit a totes les seves creacions: mostrar el resultat que provoca el pas de la llum a través d’un cos tangible. L’essència del seu treball radica en estudiar la relació entre la llum i l’ombra, portant-la a l’extrem amb tota mena d’artefactes al seu abast.
Besllum ha col·laborat amb artistes sonors i músics com Kaum, Daquian, Octavi Rumbau i Zyp. Ha actuat a la Shaubude de Berlín en el marc del festival Theater der Dinge, al Thesspuppet de Tessalònica (Grècia) i al Festival de Teresetes de Mallorca. Convidats habituals a IF Barcelona, festival del qual han estat artistes residents, en col·laboració amb la biennal han actuat a Lluèrnia (Olot, Catalunya) i al festival Incanti de Torí (Itàlia), així com a l’exposició Figures del Desdoblament a Arts Santa Mònica (2015). Han format part també de l’exposició “Ressò. Música experimental i Art sonor a Mallorca” (Casal Solleric, Palma, 2022).
Durada del taller: 8 hores
(Obertura del taller a les 20 h)