Programació 2015 | Arts Santa Mònica (Barcelona)|

“Oort Cloud”, de Besllum + Daqian

Aquest és un projecte encarregat per IF Barcelona a partir d’Oort Cloud, obra musical del compositor danès Jexper Holmen interpretada pel conjunt catalano-francès Daqian amb una performance visual del col·lectiu Besllum. En aquest projecte conjunt, Daqian+Besllum plantegen un viatge per la lluminositat del so o, en certa manera, per la sonoritat de la llum.

Claustre
Arts Santa Mònica

Preu: 8 €

Compra d’entrades aquí

BESLLUM6

El nom de la peça es correspon amb el gran núvol esfèric de partícules que rodeja el sistema solar a una distància d’un any llum. D’una manera semblant als moviments dels cossos celestes, la música es desenvolupa en un lapse de temps que, si es mesura a escala humana, sembla enorme. Es tracta d’una música d’aparença simple però d’una naturalesa complexa que evita que sigui previsible, igual que els cossos celestes segueixen lleis complexes de la natura. Una música que segueix el seu curs, com un estel que es dirigeix cap a la Terra i que conté el mateix tipus de bellesa que podem observar en les col·lisions de galàxies.

BESLLUM1

L’obra està constituïda per un sol bloc sonor que s’expandeix al llarg de tres quarts d’hora, com si es tractés d’una escala còsmica. El resultat és una sonoritat ambiental, atmosfèrica, amb efectes progressius, graduals i gairebé osmòtics, que generen un espai físic i visual que actua com a filtre expressiu i gestual.

Si una música així pot qualificar-se com “ambiental” no és una qüestió important, perquè al capdavall això és una etiqueta més. El que Oort Cloud pretén és generar una nova manera d’escolta, una experiència que ens permeti apropar-nos al fenomen audiovisual des d’una perspectiva renovada per submergir-nos així en la liquiditat sonora i visual amb una total llibertat.

besllum foto 1

Daqian és una formació de cambra d’acordió i saxòfon. D’una subtilesa captivadora, el teixit polifònic que aquest insòlit duet genera en el seu discurs mostra la riquesa d’una paleta sonora eclèctica i fascinant. Els integrants de Daqian, l’acordionista Fanny Vicens i el saxofonista Vicent Minguet, han desenvolupat una carrera internacional del més alt nivell en el terreny de la interpretació de la música actual.

El col·lectiu Besllum, integrat per Joana Maria Pericàs i Pau Caracuel, investiga l’impacte de la imatge en moviment projectada amb aparells analògics com projectors de diapositives o caixes de llum. La seva feina consisteix a projectar allò que passa desapercebut, allò que no es veu tot i ser-hi present i transformar-se a l’instant. Imatges d’elements naturals projectats que creen una atmosfera abstracta.

BESLLUM5

Captura de pantalla 2015-10-06 a les 19.29.14

544856_361828700522444_244318802273435_940526_666628320_n

Saxòfon: Vicent Minguet
Acordions: Fanny Vicens i Jean-Etienne Sotty
Visuals: Pau Caracuel i Joana Maria Pericàs
Electrònica: Octavi Rumbau
Comissariat: Jordi Alomar