Programació 2017

Narratives de la realitat virtual. Taller de teatre audiovisual amb BeAnotherLab i Macarena Recuerda Shepherd (CANCEL·LAT)

Del 6 al 10.11 | De 15:00 a 21:00 | Institut del Teatre (Barcelona) | INSCRIPCIONS |

A partir de l’experiència de recerca i creativa de BeAnotherLab en el procés del projecte The Library of Ourselves (en residència a IF Barcelona 2016-2017), i a través del dispositiu de body swap (intercanvi corporal) de La màquina de ser un altre, en aquest taller s’examinaran diverses possibilitats narratives generades a través d’eines de realitat virtual en temps real a partir de les quals es pugui elaborar una proposta escènica.
Es tracta d’un recorregut real i de ficció al mateix temps, una experimentació sobre el desplaçament, l’espai escènic, l’escriptura dramatúrgica i la percepció.
A les narratives immersives desenvolupades pel col·lectiu internacional BeAnotherLab a partir de la realitat virtual, s’hi afegeix la veu personalíssima de l’artista Lidia González Zoilo. Coneguda com Macarena Recuerda Shepherd, els seus treballs combinen la participació del públic, l’ús de diferents espais al llarg d’un recorregut físic i dramatúrgic establert i diverses tècniques d’expressió visual com el vídeo, la fotografia i la iconografia.

Adreçat a estudiants de dramatúrgia, direcció, escenografia i teatre visual, i professionals d’aquests àmbits.

Programa

Durant el laboratori es faran grups de, com a màxim, cinc persones, que treballaran en diverses fases de la creació. Els participants hauran d’elaborar el guió d’una història narrada en diversos episodis i posar-la en escena a partir de les eines de realitat virtual. Com a base, al principi, els alumnes s’endinsaran en un relat a través del qual coneixeran els materials i les tècniques que tindran a disposició. L’evolució dramatúrgica de la seva creació posterior estarà vinculada amb un recorregut físic per un espai escènic dinàmic, utilitzant la realitat virtual. BeAnotherLab facilitarà tant els dispositius com els coneixements tècnics per aplicar-los.

Perquè l’espectador s’immergeixi completament en l’espai virtual, el sentit de la vista s’ha de complementar amb l’estimulació dels altres sentits: olors, corrents d’aire, actors que donen la mà, etcètera. Tot això genera una sèrie de moviments al voltant de tots aquells que en aquell moment estan seguint la història des dels dispositius. Els creadors hauran de treballar la coreografia d’aquests moviments i buscar la contigüitat entre la filmació i l’entorn.

Objectius

  • Integrar l’objecte, el vídeo i la realitat virtual en la concepció dramatúrgica.
  • Crear una dramatúrgia a partir de la percepció escènica.
  • Explorar i experimentar l’ús conjunt de tècniques i possibilitats de la realitat virtual en la creació de narratives i el seu impacte en l’espectador.

 

Informació pràctica

Dates:  del 6 al 9 de novembre

Presentació final:  el 10 de novembre a les 19:45 a la Sala Plató

Horari: De 15:00 a 21:00

Inscripció: del 18 de setembre al 27 d’octubre

Matrícula: del 23 al 27 d’octubre

Tipus de curs: Certificat (Institut del Teatre)

Lloc d’impartició: Institut del Teatre, seu de Barcelona

Docents: Lidia González Zoilo (Macarena Recuerda Shepherd); Membres del col·lectiu BeAnotherLab

Total hores: 30

Preu: 135 €

Descomptes: Alumnes de l’Institut del Teatre, 25%; graduats, 20% de descompte

Els socis d’Unima poden gaudir d’ajudes concretes per als desplaçaments i l’estança. Més info sobre les condicions i ajuts: Marta García secretaria@unima.es

Requisits (a adjuntar al full d’inscripció): fotocòpia DNI, passaport o targeta de residència on consti el NIE de l’aspirant i currículum vitae. Pots descarregar el full d’inscripció aquí.

Els documents es poden presentar a la Secretaria Acadèmica General de l’Institut del Teatre presencialment o per email: sec_acad.it@institutdelteatre.cat

Places: 20 (Procés de selecció per ordre d’inscripció)

Consultes específiques: AlfredCasas, casasma@institutdelteatre.cat Departament de Disseny Escènic IT i Departament d’Interpretació.

Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat

Més informació a: http://www.institutdelteatre.cat

http://www.institutdelteatre.cat/ca/pl328/estudis/it-estudis-postgrau/id64/narratives-realitat-virtual.htm

http://www.putxinelli.cat/2017/07/25/if-barcelona-2017-del-9-al-19-de-novembre-dramaturgies-de-lobjecte/

BeAnotherLab

És un col·lectiu artístic i un grup d’investigació interdisciplinària fundat a Barcelona el 2012 que es dedica a la comprensió, la comunicació i l’ampliació d’experiències subjectives; centrant el seu treball en l’estudi de la relació entre la identitat i l’empatia des del que anomenen embodied perspective, “perspectiva incorporada”.
BeAnotherLab busca desenvolupar aplicacions innovadores en l’art, la investigació científica, els projectes socials, la salut i l’educació, posant un fort èmfasi en l’impacte en la vida de les persones. El seu treball es basa en un model distribuït d’acció-investigació i de disseny de metodologies col·laboratives. Porten a terme col·laboracions en múltiples països, disciplines i institucions.

BeAnotherLab són Philippe Bertrand, Cherene Christian, Norma Deseke, J. J. Devereaux, Daniel González-Franco, Daanish Massood i Marte Roel, formats en camps com sistemes cognitius, disseny de sistemes interactius, arts digitals, computació, antropologia, filosofia i resolució de conflictes.
Les seves propostes s’han presentat a contextos tan diversos com el centre de detenció d’Holot, Israel, l’Assamblea General de les Nacions Unides a Nova York, PrintScreen Festival de Tel Aviv, Tribeca Film Festival de Nova York, Digital Art Festival Taipei, MIT Boston, Centre Georges Pompidou, CCCB.
BeAnotherLab compta amb la col·laboració acadèmica del Max Planck Institute (Berlin), Usp Poli (São Paulo), Imagination Institute (Nova York-París), MIT (Boston), UPF (Barcelona). El passat 2016 van obtenir el Premi Europeu a la Innovació Social per part de la Comissió Europea.

http://beanotherlab.org/

Macarena Recuerda Shepherd

Artista visual i ballarina. Ha realitzat diferents projectes en col·laboració amb Txalo Toloza, Amalia Fernández, Amanda Pola i Vicente Arlandis. Des del 2008 és membre fundadora del Colectivo Estraperlo, plataforma de creadors difícilment etiquetables.
Les seves peces són:
2010: That’s the story of my life, una producció de MiCarteraPatrocina, amb la col·laboració de Bilbao Arte, Teatre Lliure i Antic Teatre, una peça que ha girat per tot l’Estat, Colòmbia i Portugal. 2012: Greenwich Art Show, una producció de MiCarteraPatrocina, Festival Neo, CAET i Antic Teatre. 2013: Whose are those eyes? Site specific i intervenció urbana estrenada a la Fira de Tàrrega 2013, Escena Poble Nou i Bad 2013. 2015: El Experimento Ganzfeld. HPC consonni (Bilbao). 2016: Collage y Acción, Laboratori d’investigació en procés. 2018: ¡AY! ¡YA! treball en procés.

http://www.macarenarecuerdashepherd.com