Programació 2023 | Institut del Teatre (Barcelona)|

Marina Garcés en diàleg amb Shaday Larios. Presentació del llibre ‘Teatro de objetos documentales’, de Shaday Larios (La Uña Rota, 2023)

29 nov | 16:30h | Institut del Teatre (Barcelona) | Gratuït |

LIBRO DE TEATRO DE OBJETOS DOCUMENTALES,

Presentació del llibre a càrrec de Marina Garcés en diàleg amb l’autora. Obre la presentació Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre              

Presentem el darrer llibre de Shaday Larios a quatre mans amb un diàleg entre la mateixa autora i la pensadora Marina Garcés, en una trobada que dona cloenda al Simposi. Lluny d’un final tancat, aquesta trobada és una invitació al món obert, extens i comú: el que compartim persones i objectes. 

El llibre i el seu univers

Teatro de objetos documentales (La Uña Rota, 2023) ens fa transitar pel món dels objectes, els que ens acompanyen i els que abandonem, els que hi són i els que ja no, els que vindran. L’autora es fixa en com els objectes estan profundament travessats per el que es  individual i col·lectiu, i en com problematitzen les temporalitats estables i, així, fan porosa la frontera entre vida i mort.

El llibre sorgeix de la investigació-creació i de l’experiència pedagògica de l’autora. Larios desborda la teoria escènica: entremescla lectures pròpies que viatgen des de l’antropologia, la filosofia i la literatura. Tot això es fusiona amb les referències al cinema, a les arts visuals i a la història de l’art. El seu bagatge i anys de recerca, i sobretot la seva passió, fan d’aquest llibre un assaig fascinant.

Així, les seves pàgines despleguen un univers que posa el focus en com els objectes esdevenen documents. Tot i això, hem de tenir present el que Andrea Soto defensa als seus llibres: cal fer migrar les categories. Això és el que precisament Larios fa amb la categoria de «document», allunyant-lo de la significació lligada a les polítiques públiques que institucionalitzen memòries i revelant com els objectes ens situen en unes coordenades temporals que també singularitzen la vida.

L’autora teixeix un mapa poètic i teòric, on plasma també les característiques del teatre d’objectes documental, diferenciant-lo del teatre documental i del teatre d’objectes. 

 

L’autora

Shaday Larios (Mèxic, 1978) és assagista, dramaturga, investigadora i creadora escènica. I per damunt de tot això, és una fascinada pels objectes. Aquesta artista és especialista en lligar i teixir els entramats existents entre memòries, objectes i comunitats. Doctora en arts escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, és també llicenciada en lletres espanyoles per la Universitat de Guanajuato.

La passió de Larios pels objectes és posada en pràctica amb la companyia Oligor y Microscopía, juntament amb Jomi Oligor. Amb ell i Xavier Bobés, va fundar El Solar. Agencia de detectives de objetos.  Altrament, aquesta passió es veu plasmada en els seus llibres, on des de la teoria i la pràctica desplega un univers trenat de manera hipnòtica, que fa entrar el lector en el món latent dels objectes. 

“Hay un mundo silencioso detrás de las cosas siempre a punto de revelarse. […]. Creo que el teatro de objetos, y otras líneas de trabajo a su alrededor, constituyen un lugar, un observatorio muy potente, para entender e indagar sobre nuestras relaciones con la cultura material”.

http://www.larota.es/autores/autores/shaday-larios

 

L’acompanya:

Marina Garcés (Barcelona, 1973) és filòsofa, activista i docent. El seu treball transita en el camp de la política i el pensament crític. Garcés insisteix en la necessitat d’articular una veu que cerqui el compromís, l’acció i l’emancipació a partir de la consciència de la nostra independència en un món compartit. És una autora realment prolífica; podríem destacar, entre moltes altres publicacions, els llibres d’assaig: Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2015), Nova il·lustració radical (Anagrama, 2017), Ciutat Princesa (Galaxia Gutenberg, 2018) o Malas compañías (Galaxia Gutenberg, 2022).

Altrament, a l’autora la veiem vinculada a nombrosos projectes vinculats de pensament experimental, pràctic i col·lectiu. Garcés defensa la filosofia com una forma de vida, per tant, se centra en com la filosofia habita sense interrupció tant fora de classe, com sobretot, en els espais íntims i invisibles. La veu de Marina Garcés acompanya molt en una actualitat que pesa, i apunta enllà: “En un temps caracteritzat per escenaris de no-futur, quina força pot tenir una promesa?” 

http://www.marinagarces.com

 

📸 Gerardo Sanz

 

29 de novembre de 2023, a les 16:30, a l’Auditori de l’Institut del Teatre
Entrada gratuïta