Programació 2024

TEIXIDORES. Trobada PRO de pensament: fent xarxa al sector del teatre visual, d’objectes i titelles

2 i 3 nov | de 10:30 h a 19:30 h (2 nov) i de 10:30 h a 16:30 h (3 nov) | La Model (Barcelona) | INSCRIPCIONS |

TEIXIDORES són dues jornades intensives de trobada PRO de pensament al voltant de pràctiques de treball en col·laboració, articulades a través de tres blocs: formació, pensament i exhibició. (Gratuït)


(Crèdit imatge: Criatures, Aimar Galdós i Helena Muñoz)

 

TEIXIDORES. Dissabte 2 de novembre 

 

10:30 h. PASSEJAR I PENSAR. Recorregut per La Model.

 

11 h – 13:30 h. MÉS ENLLÀ DEL  CONCEPTE DE PROGRAMACIÓ: IDENTITATS I MANERES DE FER EN XARXA. Trobada professionals, projectes i públics. Intercanvi d’experiències, necessitats i expectatives.

Participants: Espais col·laboradors IF Barcelona, estructures i projectes del sector a Catalunya, artistes i companyies participants al festival, i públic interessat.

Modera: Margarida Troguet. Gestora escènica i curadora, especialitzada en el desenvolupament de continguts i l’acompanyament de projectes artístics per a creadors i estructures escèniques. Actualment, ocupa el càrrec de vicepresidenta del CoNCA.

 

13:30 h – 15 h. Dinar PRO al pati de La Model.

 

15 h a 18 h.  Activitat simultània de 1 h 30 min. de durada, es realitzarà alternativament en dos grups dividits.

RE-CONNECTA. Joc de connexió de conceptes i accions per desenvolupar la la gestió cultural creativa.Per Marta Oliveres, gestora cultural especialitzada en arts escèniques i desenvolupament internacional. En 2019, després de MOM-EL VIVERO (1991-2016), impulsa i crea EL ÁLAMO, un entorn generador de creativitat per treballar i col·laborar en projectes culturals, així com per desenvolupar relacions internacionals.

DE VEÏNA A VEÏNA: OBRIR LA CASA PER CREAR COMUNITÀRIAMENT, per Juan Pedro Dioutaiuti Pares i Helena Muñoz Villena. Una conversa sobre projectes comunitaris en l’àmbit cultural. Juan Pedro Dioutaiuti Pares: amb més de 20 anys d’experiència, el seu treball se centra en l’acompanyament de processos per a la creació d’activitats i projectes participatius. És especialista en la creació d’aliances de cooperació local i en la dinamització d’entitats de base social i cultural, promovent el treball comunitari i la consolidació de xarxes. Helena Muñoz Villena: Especialitzada en art i educació, així com en polítiques culturals comunitàries. Com a gestora i mediadora cultural, ha desenvolupat i acompanyat projectes comunitaris i pràctiques artístiques col·laboratives, treballant en processos que es troben a la intersecció entre la creació, la recerca i l’educació.

 

18 h. Cafè, espai de descans.

 

18:30-1930 h. Projectes en residència a IF Barcelona: obertura de procés.

LABOR, de Pepe Seguí. Un projecte inspirat en els textos de William Morris que explora els conceptes de treball, esclavatge i consumisme a través de l’ús d’objectes, mecanismes i recursos audiovisuals. Pepe Seguí, exmembre de Cabosanroque i artista multidisciplinari, va reprendre la seva trajectòria artística el 2022 amb la instal·lació sonora Tocant a morts, després d’uns anys dedicat a l’artesania. Actualment, es troba en fase de creació d’un nou projecte, Labor, com a resident d’IF Barcelona.

YO QUIERO MIRAR DENTRO DEL CRÁTER DE UN VOLCÁN CUANDO ESTÉ A PUNTO DE ESTALLAR, de Javiera Gazitua. Espai instal·latiu on la narrativa flueix al voltant dels espectadors. Projecte que explora la relació entre els processos naturals i els emocionals humans, articulant-se a través de conceptes com la latència, el paisatge, el volcà, l’aparició de la imatge, la llum, l’ombra, el desig inconclús, la tranquil·litat abans de l’esclat i la proximitat del material volcànic. Javiera Gazitua és actriu, dramaturga i directora escènica. Durant anys ha aprofundit en la investigació sobre la interrelació entre la llum, l’ombra i la imatge, explorant com aquests elements poden dialogar entre l’escena i la instal·lació, amb l’objectiu de descobrir nous llenguatges artístics.

 

TEIXIDORES. Diumenge 3 de novembre

 

10:30 h. EL SO DELS TITELLES, Andrea Cruz i Toni Masegosa.

Una instal·lació interactiva visual i sonora, resultat de l’estudi i l’exploració de la rica tradició del teatre de titelles de la Mediterrània. *Projecte guanyador de la 1a Convocatòria de creació conjunta amb la Fira Mediterrània de Manresa.

 

11 h a 12 h. CORRÈSPONDENCIA POÈTICA. Posada en comú d’una acció de correspondència prèvia entre Dora Cantero i Alberto Conejero, centrada en el concepte de “fer en col·laboració”.

Modera: Margarida Troguet.

Dora Cantero – autora, actriu, locutora, directora d’escena, titellaire i dramaturga – manté una correpondència poètica amb Alberto Conejero – poeta, dramaturg i artífex del nou Festival de cos, objecte i lloc específic C.O.S.A, que se celebra a Vilches, Jaén- .

 

12 h a 14 h. TRANSVERSALITATS I TREBALL EN XARXA. Un espai de trobada per teixir complicitats en perspectiva internacional.

Participants: 

Gino Coomans. Programació i relacions internacionals en el Bronk Theater, Brussel·les (Bèlgica).
Vibeke Lie. Directora de PIT.  Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (Porsgrunn, Noruega).
Silvia Maldini. Artista multidisciplinar, docent i investigadora (Buenos Aires, Argentina).
Nuno Pinto. Director del Festival Inpróprio (Ovar, Portugal).

Modera: Javier Cuevas. Creador, intèrpret i dramaturg del moviment. En l’actualitat és director artístic de La Caldera, Barcelona.

 

14 h. Conclusions i posada en comú de la relatoria gràfica feta al llarg de les jornades per l’artista Xesca Salvà.

Artista reincident d’IF Barcelona, ​​Xesca Salvà compagina el treball d’escenografia per a teatre amb peces de creació pròpia que transiten els límits entre la instal·lació i la performance.

 

14 h – 16:30 h. Instal·lació PUPPETS & VINYL, per Oriol Ferre, seguit de la Ràdio Live CONNEXIONS, MÚSICA, TITELLES I PRESONS i pica-pica de comiat.

Oriol Ferre és gerent del Centre de Titelles de Lleida i codirector, juntament amb Elisabet Vallvé, de la Fira de Titelles de Lleida. A més, és artista titellaire i gran aficionat a la música. Amb aquestes intervencions, Oriol ens parla de música, titelles i presons, situant-se en l’antic centre penitenciari de Barcelona.

Aquesta sessió de cloenda està dedicada a totes aquelles persones que, en algun moment, van patir aquest lloc i van trobar vincles per fer-lo més humà.