Programació 2017 | Institut del Teatre (Barcelona)|

Veus de Txernòbil. CIA POTCUIA

10.11 | A les 18:30 | Institut del Teatre (Barcelona) | Gratuït |

Creació col·lectiva a partir de La pregària de Txernòbil de Svetlana Alekslévitx

019

 

Espectacle de l’Institut del Teatre en col·laboració amb IF Barcelona.

 

La història humana silenciada dels fets que van tenir lloc el 1986 a la central de Txernòbil es desenterra. S’obren les caixes de l’arxiu-magatzem que amaga els residus històrics de la tragèdia, encara contaminats per la radioactivitat.

Les veus dels mateixos testimonis que van patir l’accident es desperten: un home corrent es lamenta de la mort de la seva filla, una dona gran busca una coneguda que van desallotjar fa temps del poble on vivien, la mestra d’una escola manifesta els problemes de salut dels seus alumnes, una mare lluita pel reconeixement de la malaltia de la seva filla…

Però a Txernòbil, on ja no hi ha més que pobles abandonats, radiació i fantasmes del passat, la flora i la fauna salvatge tornen a habitar la zona. Fins i tot hi ha alguns habitants que han tornat al lloc on van néixer.

 

034

 

La lectura de La pregària de Txernòbil de Svetlana Aleksiévitx (Nobel de Literatura del 2015) i el visionat del documental Les àvies de Txernòbil del programa 30 Minuts han sigut les principals fonts d’inspiració d’aquest espectacle. A partir dels fets que l’escriptora ens relata, en forma de monòlegs d’una veritat colpidora, vam descobrir els testimonis directes de la tragèdia. És una historia humana silenciada que ens aboca a un abisme immens: la radioactivitat i les seves conseqüències. Més enllà de les tragèdies individuals i col·lectives, l’autora planteja com el desastre nuclear posa en dubte la nostra visió del món.

 

058

FITXA ARTÍSTICA

Direcció: Joan Cusó

Intèrprets: Momo Fabré, Adrià Girona, Rut Girona, Andrea Pellejero i Reetta Moilanen

Escenografia: Eli Siles i Mariona Signes

Guia Espiritual i material: Alfred Casas

Assessorament de veu: Xesca Vadell

Assessorament de moviment: Stephan Lévy

Fotografia: Clara Conill

Vídeo: Jaime Herrera

Disseny d’il·luminació: Memé Boya Disseny de so Alex Polls

068

COMPANYIA POTCUIA

Nascuda arrel de la creació de l’espectacle Veus de Txernòbil en el marc dels estudis de l’Institut del teatre. La Companyia Potcuia comença el seu camí finalitzada la presentació del projecte a l’escola el maig de 2017, quan es decideix portar l’espectacle més enllà de l’àmbit acadèmic. Està formada per els alumnes de l’itinerari de Teatre visual, que han trobat durant els estudis un llenguatge comú basat en la manipulació d’objectes i titelles, la poètica de la plàstica dels elements escènics, la creació col·lectiva i el llenguatge del moviment.