Simposi IF Barcelona 2023. La mirada o el plaer de mirar (dramatúrgies de la imatge)

15/10/2023 | IF Barcelona | Enllaçhttps://ifbarcelona.cat/simposi-if-barcelona-2023-la-mirada-o-el-plaer-de-mirar-dramaturgies-de-la-imatge/ |

Simposi IF Barcelona 2023. La mirada o el plaer de mirar (dramatùrgies de la imatge)
“Una imatge és un acte i no una cosa”. Jean-Paul Sartre, La imaginació (1978)

A partir del lema ‘La mirada o el plaer de mirar’, la imatge com a eina narrativa i com a potencial dramatúrgic esdevé el centre d’aquesta edició d’IF Barcelona, amb un seguit d’encontres, activitats i pràctiques de pensament.

La imatge, que és i genera acció al mateix temps, està prenyada d’emoció i significat. I el seu correlat immediat, la mirada, la rep i la fabrica ben bé com una eina capaç i plaent.

El terme dramatúrgies de la imatge s’encunya com a concepte en el llibre homònim de José Antonio Sánchez, un dels assajos fonamentals per a entendre l’escena a partir del segle XX. Aquest text planteja una anàlisi de les formes escèniques contemporànies des d’una perspectiva que proclama la dissociació entre dramatúrgia i narrativitat. Una aproximació en què l’objecte, l’escenografia, l’espai sonor i la música, el cos i l’objecte o el titella esdevenen els elements principals en la composició del significat narratiu, més enllà de la paraula. La imatge com a eina dramatúrgica, en un camp escènic on predomina el no-text, esdevé una aproximació precisa en l’àmbit del teatre visual, de figures, titelles i objectes.

Amb la col·laboració de: L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, Santa Mònica, Centre Cívic El Sortidor, Teatre L’Artesà, Fira Mediterrània de Manresa, L’Estruch. Fàbrica de creació de les arts en viu, La Bayka, MIT.

Amb el suport de: OSIC – Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Sabadell, Ajuntament d’El Prat del Llobregat, INAEM, Institut Ramon Llull.

 

Consulta aquí tota la programació: Labs | Tallers | Ponències | Taules rodones | Espectacles